Ce acte îți trebuie la bancă pentru un credit de nevoi personale: dosarul, explicat românilor

de: Mădălina Bahrim
22 10. 2023

În pofida faptului că traversăm o perioadă nu prea prielnică pentru a te împrumuta, din cauza dobânzilor piperate, există unii oameni care doresc să contracteze finanțare chiar și acum.

Fie că n-au încotro, fie că-și asumă dobânzile mari, acestor persoane trebuie să li se explice mai multe lucruri înainte de a ajunge la ghișeul băncii.

De exemplu, ar fi indicat să știi, dacă te numeri printre acești oameni, care sunt cele mai solicitate documente de către băncile din România, atunci când se pune problema acordării unui credit de nevoi personale.

Ce e creditul de nevoi personale

Ca referință, creditul de nevoi personale presupune un împrumut financiar obținut de la o anumită bancă, pentru situațiile în care ai nevoie de bani, dar nu ai. De altfel, cu banii respectivi poți să dispui așa cum dorești, fără să dai socoteală băncii. De exemplu, îi poți lua și merge în vacanță sau îți poți cumpăra o mașină. Diferă de situația unui credit imobiliar, unde banii merg către achiziția unui imobil.

Citește și Veste bună pentru o categorie de angajați. Vor primi bani pentru chirie și pentru cumpărarea unei locuințe

Ce acte îți cere banca pentru a primi un împrumut

În primul rând, ca persoană fizică, ai nevoie în mod obligatoriu de un act de identitate valabil. Trebuie să demonstrezi angajaților băncii că tu ești cel ce solicită creditul respectiv.

De asemenea, o adeverință de venit este și ea necesară. Banca trebuie să se asigure că dispui de resurse materiale constante care îți permit pe de-o parte să te întreții pe tine și familia ta, iar pe de altă parte să rambursezi creditul pe care intenționezi să-l iei.

De la un caz la altul actele solicitate de bancă pot să difere. Însă în general mai este vorba și despre o serie de alte documente, cum ar fi facturile de utilități sau chitanțele pentru chirie.

În cazul în care persoana care solicită creditul nu e angajată cu o carte de muncă, atunci angajații băncii i-ar putea solicita o declarație fiscală obținută de la ANAF din care să reiasă sursa veniturilor și cuantumul acestora.

Ți se poate cere, totodată, contractul de muncă pe care-l ai cu angajatorul tău.

Citește și Românii „săraci” se mută în chirie: la ce prețuri au apartamentele și ce pretenții au băncile, mai bine chiriaș